Több ezer albán migráns Bariban

Enver Hoxha a kegyetlen kommunista diktátor halálát követően Alia foglalta el a helyét, aki próbálta elődje örökségét továbbvinni, de a  kelet-európai politikai változások az albán társadalomra is hatással voltak. Lassú és óvatos átmeneti időszakot, majd folyamatos polgárháborús helyzetet követően 1991-ben elkezdődött a rendszerváltás. Ám az akkori politikai instabiltás és az élelmiszerhiány vezetett ahhoz, hogy az albánok tömegesen kezdtek elvándorolni az országból. 
1991. augusztus 7-én a kubai útjáról visszatérő Vlora kikötött Durres partjainál ahol a hibás üzemen  kívüli motort javították,  eközben egyre duzzadt a tömeg a kikötőben… A várakozást nem tűrő embersereg egyenesen feltódult a fedélzetre, de voltak akik a vízbe ugráltak majd úgy másztak fel köteleken a hajóra. A kapitány Halim Milaqi nem tudta meggyőzni az utolsó szalmaszállba kapaszkodó népeket, így kénytelen  volt csak a segédmotorok használatával elindulni Brindisi kikötője felé. Az olasz kikötővároshoz  hajnali 4 óra körül érkeztek meg, ám az ottani hatóságok megtiltották a hajónak a kikötést. A kapitány ekkor a 88- km-rel odébbi Bari felé vette az irányt… 
A további 7 órás utazás után az olasz partiőrség szintén meg akarta tagadni a kikötést, de  Halim Milaqi azon körülményekre való tekintettel, hogy már 26 órája étel és megfelelő vízmennyiség nélkül utazott több ezer emberrel a fedélzeten, figyelmen kívül hagyta a parancsot és végül kikötött Bariba. 
A kikötést követően sokan a vízbe ugrottak  majd a partra úszva eltűntek a városban… Az olasz kormány azt követelte, hogy tartsák a kikötőben a fennmaradó utasokat, majd szállítsák őket a Stadio  della Vittoriába a visszadeportálásig. Amint az albánok elkezdtek rájönni, hogy hazafogják őket küldeni, elkezdődtek az összecsapások. Ahogy telt az idő a feszültség is egyre nőtt és több fegyveres összecsapás is történt a rendőrség és az albánok között.

Augusztus 9-én azt hazudták, hogy másik olasz városba viszik a menekülteket, de ehelyett a kikötőbe vitték a gyanútlan albánokat. Sok csalódott albán önként visszatért a sasok földjére, de az élvonalban lévők továbbra is kitartottak megtagadva a hatósági parancsokat. Ám ennek ellenére augusztus 16-ig az ottmaradtak nagyrészét is visszajutatták Albániába. 
A tortúrát követően az olasz kormány katonai ellenőrzés alá vonta határait és 9 millió eurónak megfelelő olasz lírát kinált az albán kormánynak az élelmezésre, ha cserébe visszatartja a menekülni próbáló migránsokat. 

Ui.: Antonio Bello püspök aki ellátogatott a Stadio  della Vittoriába szörnyű körülményekről számolt be, mélységesen elítélte az olasz hatóságokat, hogy állatokként kezelték a menekülteket. 

Facebook