Közlekedés Albániában

#közlekedésalbániában #nemkellfélni #irányalbánia #béreljkocsitnyugodtan

Fotó: Szabó Angéla

Annyiszor felmerült mostanában a kérdés, hogy biztonságos-e Albániában vezetni… ezen kérédseket olvasván kipattant az ötlet a fejemből, hogy elmeséljem Nektek az elmúlt években tapasztaltakat. Évekkel ezelőtt amikor először jártunk ezen a vidéken akkor még sokkal élhetetlenebb helyzetek uralkodtak itt az akkor még teljesen ismeretlen Balkánon.

A tranzitútvonalnak nevezett út mely a normákhoz híven aszfaltúton vezetett, majd hirtelen (mindenféle jelzés nélül) egy földúton találtad magad ahol a kamionok is közlekedtek… ha ez mind nem lett volna elég akkor egyszer csak feltűnt egy kordé mely szintén az “autópályán” közlekedett, mert hát nekik is haza kellett valahogy jutni. Mikor már azt hittük túl vagyunk a nehezén, akkor jött csak az igazi fekete leves…. A Llogara-hágó melynek jó minőségű aszfaltútja volt. Ez már kezdett gyanús lenni… a híres mondás… “túl szép, hogy igaz legyen” mint oly sokszor már most is beigazolódott… mert aszfalút megszakítások nélkül csakugyan volt de szalagkorlát NEM. Ez azt jelentette, hogy bármit tehetsz CSAK NE NÉZZ LE ÉS NE NÉZZ OLDALRA!!!!  

Fotó: Szabó Angéla

Igen, volt ilyen is.. de ma már ehhez képeset nyugat-európai szintű közlekedési morál uralkodik az országban…
Na jó… ez azért így nem igaz, mert 100%-ig biztos vagyok abban, hogy mindenki tisztában van a körforgalomra vonatkozó szabállyal, mivel rengetegen dolgoztak vagy dolgoznak a mai napig külföldön illetve sokat utaznak. Ennek ellenére is amint belépnek a határon a körforgalomra vonatkozó szabály miszerint a KÖRFORGALOMBAN haladónak van elsőbsége jelentőségét veszti és hát ahogy édes ékes apanyelvünk is mondja a szabály helyébe lép az úgynevezett “ERŐSEBB KUTYA B…..IK” rendszer melyhez gyorsan kell alkalmazkodni… határozottságunk esetleg nem lenne elegendő akkor hangot is adhatunk akaratunknak avval, hogy dudálunk! Igen, tiszta Dél -Olaszország… tudom, de baromi izgalmas, segít átérezni a balkáni hangzulatot, pedig még nem is beszéltem a szembe jövő csacsikról, tehenekről, gyalogosokról akiknek még kis fellépő is ki van téve, hogy a betonkockákkal elválasztott osztott pályás autópályán át tudjanak kelni…

Szóval semmi tragikus nincs a kinti vezetési morálban, semmivel nem különösebb mint Budapesten péntek délután ötkor átvergődni a belvároson… csak lesz egy-két dolog mely szerethető de számunkra még szokatlan!

Írta: Szabó Franciska
Fotó: Szabó Angéla

Leave a Reply

Facebook