Karanténban Albániában

Itthon ülök és szinte csak a házam aljában található boltba megyek le, vagy amikor meg kell sétáltatni  a kutyát, mert a kormány azt kérte, hogy mindenki maradjon otthon és csak tényleg  akkor mozduljon  ki  amikor nagyon muszáj. De hogy mindenki eleget tegyen eme kérésnek város elhagyási tilalmat vezettek be, majd azt is bevezették, hogy saját városunkon belül sem ülhetünk autóba, természetesen evvel egy időben a tömegközlekedés is leállt és minden kávézót, éttermet, konditermet és minden közösségi helyet bezártak ahol egyszerre többen tartózkodhatnának. 

De itt mi is a szokás? A férj munka után vagy előtt vagy közben…na mindegy is, hogy mikor de beül a kávézóba ott kávézik az ismerősökkel, barátokkal és beszélgetnek,  miközben a feleség már eleve otthon van és vezeti a háztartást, vagy dolgozik és munka után a saját barátnőivel iszik egy kávét majd hazamegy, ennek eredményeképpen a házaspár csak  este vacsora közben van  együtt és hétvégenként a családi program keretein  belül, de így összezárva nem igen szoktak lenni. Hát majd meglátjuk, hogy bírják gondoltam én… De  ha kimozdulok látom, hogy ez a helyzet  mit eredményez egy olyan országban, ahol a kávézóban üldögélés már tradíció… 
Az emberek a ki nem nyitott kávézók kerthelyiségében ücsörögnek szájmaszkban és kesztyűvel a kezükön és beszélgetnek  egy egy boltban vásárolt dobozos kávé mellett. 
De ezt azon rendőrök is látják, akik azért járkálnak az utcákon, hogy ellenőrizzenek és ezért még szólni sem tudnak, hiszen a gyalogos forgalom és az utcán  tartózkodás nincs megtiltva… legalábbis eddig nem volt, mert az a  színtiszta igazság, hogy tegnap óta az alábbi szabályok léptek életbe az óvintézkedés miatt: reggel  6 és 8 között engedélyezettet az autós forgalom, hogy mindenki akinek muszáj az eltudjon jutni dolgozni és délután 4 és 5 óra között  szintén mindenkinek van rá egy órája, hogy haza érjen, majd bevásároljon mert este 6-tól lakhely elhagyási tilalom is van… sőt aki ezt nem tartja be annak 10.000 Lek a bírság. 
Továbbá, az élelmiszer boltba csak egyszerre 5 ember tartózkodhat bent és az ajtóban mindenkinek kézfertőtlenítő spray-t fújnak a tenyerébe melyet jól el kell oszlatni a kézfejen és az ujjakon is. 
Én még ezen szankció  bevezetése előtt lementem sétálni családommal, mi a tengerparti részen lakunk, mely az év minden napján forgalmas és hát most ijesztően üres és kihalt.. amikor sétáltam kimentem az úttestre és lassan bandukoltam miközben olyan gondolatok jártak a fejemben, hogy olyan az egész  város mintha egy katasztrófa film forgatási  helyszíne lenne az utolsó jelenteknél… A város üres, egy teremtett lélek se jár, csak páran ülnek a bezárt kávézók  teaszán, és szinte hallani 100 méteres távolságból a tenger morajlását… s ekkor elgondolkoztam ezen: sok idő után a természet zenéje hallható a város zajos pezsgése helyett. 

Facebook