Bajram – avagy áldozati ünnep

Munkaszüneti napok számát tekintve Albánia jóval  jobban járt mint Magyarország. Egy olyan országban ugyanis ahol ennyi vallás és evvel együtt járó ünnep mint itt a sasok földjén szerintem kevés található…
Ma ugyanis Bajram van, mely egy hagyományos muzulmán ünnep ami minden évben az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának tizedik napjára esik. Ezt annak az emlékére tartják, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Ám arról, hogy melyik fiát is pontosan mai napig vita van, hiszen a  Biblia Izsákot megnevezi, ám a muzulmánok szerint abban rejtőzik a kulcs, hogy egyetlen fia feláldozására szólítja fel a teremtő Ábrahámot, Izsák pedig nem az első hanem a másod szülött fia volt, hiszen első szülöttére Izmaelre utal, akit az arabok ősének tartanak.
Szerintem önmagában az ünnepről már mindenki hallott aki járt keleten, de minden országban másként nevezik.

Ázsiában:

Törökország: Kurban Bayramı

Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr: Hari Raya Haji/Iduladha/Aidiladha/Qurbani/Qurban

India, Afganisztán, Pakisztán: Eid ul-Azha (az áldozati állat itt kecske)

Banglades: ঈদ-উল-আজহা Id-ul-Azha vagy কোরবানী ঈদ Korbani Id

Kazahsztán: Kurban Ait

Afrikában:

Marokkó, Egyiptom, Líbia: Eíd el-Kbír („a nagy ünnep”)

berberül: Tfaska Tamoqqart

Nigéria, Nyugat-Afrika: Babbar Sallah

Szomália; Kenya és Etiópia szomáli nyelvű területein: Ciidwayneey

Dél-Afrika: Bakri Eid

Afrika egyes részein: Tabaski/Tobaski

Európában:

Bosznia-Hercegovina, Albánia, Bulgária: Kurban Bajram

Ugyan a bajram csak ma kezdődött el,  de már tegnap nagy készülődés volt mindenhol. Albániában az állattenyésztéssel foglalkozók Bajram előtt egy nappal kiviszik elő bárányaikat az út mentére, itt vagy a vidéken kertesházban élők vagy a hentesek vásárolják meg azokat. A városi családok már konyha készen veszik meg bárányt és elviszek egy grillsütős helyre ahol nyársra fűzik és elkészítik azt.  
A szokásokhoz híven a mai nap a muszlim valláshoz tartozó emberek felöltik legszebb ruhájukat és elmennek imádkozni a mecsetbe, majd a tehetősebbek pedig feláldoznak egy bárányt vagy kecskét, esetleg tehenet.
Mivel a muszlimok egyik alaptétele, hogy segíteni kell a szegényeken, így a bárány egyharmadát egy rászorulónak, a második  harmadát a szomszédnak, a harmadik harmadát pedig maguknak tálalják fel, de én már találkoztam olyannal aki 3 egész bárányt vesz…
Ám Albániában nem csak a muszlimok hanem mindenki ünnepel, hiszen ha már szabadnap van akkor azt kihasználják. Egyik kedves barátom szokta mondani, hogy teljesen mindegy milyen valláshoz tartozunk, mert minden ünnepnek megvan a maga szépsége és különben is, ha van ok  ünnepelni akkor miért ne tegyük azt?

Ui.: A szegény roma családok akik zenélésért (evvel elűzik a rosszat) cserében kapnak pénzt a mai napon fokozottan jelen vannak, akik már hajnalban itt zenéltek így én is fent voltam már korán reggel.

Facebook