Büszke Sasok

A mai világban, ha valaki azt mondja, hogy nacionalista vagyok, akkor egyfajta megvetéssel szemléljük az adott illetőt, de Európában van egy olyan ország ahol a nacionalizmus „kötelező”! Albániáról az emberek többsége megvetéssel beszél, azt gondolva, hogy Albánia csakis a bűn melegágya és hogy a legutolsó helyek között van a világban, ahova ellátogatnának. Ezt az ellenszenvet avval lehet fokozni, ha meghallják, hogy Albániában mindenki nacionalista. A hideg futkos a hátán az embernek és a pejoratív értelembe vett nacionalizmusra gondol. Ilyenkor minket a nevetés fog el, hiszen nem is tévedhetnének nagyobbat. Először is nem a bűn melegágya ez a csöpp kis ország, másodszor is itt a nemzeti öntudatnak nincsen semmilyen beteges ideológiája.

Egyszerűen arról van szó, hogy Albániában mindenki büszke arra, hogy albán, bármerre járnak a világban és bármilyen nevezetes helyen fényképkezednek kezükben az albán zászló! Ez nagyszerű, hiszen már egy közös biztos van bennük: a hovatartozás érzése.

Számunkra furcsa, hiszen valljuk be, nem igen szerves része nyaralásunknak a magyar zászló illetve nem is mindenkinek van otthon a nemzeti színű lobogónkból, sőt azt se tudjuk, hogy hol lehet beszerezni. Tanuljunk az albánoktól és legyünk büszkék arra, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk, járjunk akármerre is ebben a nagyvilágban, tudjuk emelt fővel büszkén bevallani, hogy igenis mi Magyarok vagyunk.

Ui.: Albániában nagyszerű dolog magyarnak lenni, ők nagyon szeretnek minket, hiszen ők tudnak Hunyadi János és Skanderbég barátságáról illetve Apponyi Géraldineról aki magyar grófnő és Albánia királynéja. 

Facebook